Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

11.7.24
0
PRÍBEHY A OBRÁZKY. Príbeh sedemnásty.
Vianoce, čas radosti, veselosti.
V tomto duchu obyvatelia Dolného konca robili prípravy na nadchádzajúce sviatočné dni. Posledný adventný týždeň sa v každej domácnosti chystali koláče a rôzne dobroty. Za starých čias boli jednoduché, skromnejšie, ale v šesťdesiatych rokoch minulého storočia už väčšina rodín mohla mať sviatočný stôl bohatší.
Boli sme sedemčlenná rodina – rodičia, babka a štyri deti. Varili sa denne tradičné račianske jedlá a osúchy sladké aj slané, pagáče, parené buchty, slíže, koblihy boli s polievkami a omáčkami bežným jedlom v týždni. Naša mama, Marinka, v tom čase tridsať až štyridsaťročná, sa snažila v nedeľu a na sviatky upiecť okrem tradičných koláčov aj niečo delikatesnejšie. Zháňala recepty od kamarátok, hľadala v novinách, ročenkách, kupovala brožúry o varení a pečeni. Listovaním v knihe „Múčniky“ od Márie Hájkovej objavila recept na slané koláčiky v tvare trojuholníčkov. Zloženie cesta sa jej pozdávalo. Hlavne preto, že jedna zo surovín bola bryndza. Pri ich príprave zistila, že pokrájať surové rozvaľkané cesto na malé trojuholníčky a ukladať ich na plech je veľmi nepraktické. Rozhodla sa urobiť namiesto trojuholníčkov tyčinky. Pečieme ich dodnes, viac ako 50 rokov, na všetky významné udalosti v rodine – svadby, promócie, oslavy a sviatky... Tieto „bryndzáky“, ako im v rodine hovoríme, uspokoja chuťové kanáliky aj toho najnáročnejšieho odborníka na jedlo. Sú výborné k vínu a pivu. Poslúžia aj len tak medzi hlavnými jedlami zamaškrtiť si, no nie sladkosťou. Sú výborné aj tým, že v suchom prostredí, na tácke alebo v krabici zakryté obrúskom (aj papierovým) zachovávajú svoju výbornú kvalitu minimálne 6 dní.
Odporúčam, pripravte ich na sviatočný stôl aj Vy.
Tu je recept, aj foto:
BRYNDZOVÉ TYČINKY
SUROVINY na prípravu cesta:
400 g hladká múka Špeciál 00 Extra
250 g bryndza (najlepšie 2 balíčky bryndze Liptov po 125 g) stuhnutá v chladničke
1 HERA na pečenie (250 g) stuhnutá v chladničke
1 celé vajce
SUROVINY na potretie a ochutenie vyvaľkaného cesta:
1 celé vajce rozšľahané s trochou soli – na potretie
mletá pálivá (štipľavá) paprika – na posypanie
soľ – na osolenie
POSTUP:
Do vanglíka alebo väčšej misy
• dat múku
• soľ do múky podľa uváženia
• bryndzu a Heru nakrájanú na tenké plátky
• 1 celé vajce
všetko dobre zmiesiť na cesto, potom:
• cesto vyložiť na hladkou múkou posypanú dosku
• na doske rukami gúľať a vytvarovať do valca a preložiť do tvaru tehly
• uvedené opakovať cca 7-8 krát
• pozor, podsýpať jemne múkou, aby sa cesto nelepilo na dosku
nakoniec z cesta vytvarovanú tehlu:
• zabaliť do potravinovej fólie
• dať do chladničky aspoň na hodinu odležať
Odležané cesto:
• vyvaľkať na rovnomerný obdĺžnik cca 33 cm x min. 51 cm, hrúbka 0,5 cm
• na cesto vyliať rozšľahané celé vajce a rovnomerne rozotrieť
• celé jemne posoliť a posypať pálivou (štipľavou) mletou paprikou
Cesto rozkrojiť na dve časti vodorovne (pozri obrázok), potom:
• nakrájať na tyčinky
• poukladať na jemne masťou potretý plech
• piecť v dobre rozohriatej rúre minimálne pri 190 stupňoch
• z plechu vyberať podberákom ešte horúce
• dať vychladnúť na čistý plech


Pozor, tyčinky sú krehké!

Všetkým Vám a Vašim rodinám
prajem prežiť sviatky, posledné dni tohto roka a celý rok 2022 v zdraví,
s pokojom v duši a mierom všade naokolo.

Aňa Polakovičová
rodáčka z Dolného konca
december 2021
Foto autorka


0 komentárov:

Zverejnenie komentára